
Göreceli Güç Endeksi (RSI)
Göreceli güç endeksi yani RSI, bir finansal yatırımın üzerinden aşırı işlem yapıldığını gösteren bir ivme grafiğidir. Bunu son işlem fiyat hareketlerinin büyüklüğüne bakarak yapar. Bu işlem sonrasında ortaya çıkan sonuç 1-100 arasında bir değer alabilen bir osilatör şeklinde gösterilir. RSI bir ivme göstergesi olduğundan dolayı fiyat değişimlerinin anlık hızlarını gösterir. Bu tabloya bakarak eğer grafik ivmesi yukarı yönlü bir artış gösteriyorsa bu finansal varlığın yükseliş trendinde yani daha fazla alıcının satın almaya başladığını gösterir.
Eğer tam aksi bir şekilde grafik aşağı yönlü ise satıcıların kısa süre sonra finansal varlığın kontrolünü ele geçirebileceği sonucunu çıkarabiliriz. Genel olarak analistler, eğer bu değer 7’den yüksek ise bu finansal varlığın çok fazla bir alımda olduğu sonucuna ulaşırlar. Veya bu değer düşüşte yani 30’dan düşük ise bu varlığın satışının çok olduğunu anlarız.
Hareketli Ortalama (MA)
Hareketli ortalama, bir finansal varlığın trend yönünü tespit eder. Fiyat geçmişine bakarak bu işlemleri yaptığından dolayı ortaya çıkan grafikle gecikmeli gösterge denir. Yatırımcıların genel olarak kullandığı hareketli ortalamalari basit hareketli(SMA) ve üssel hareketli ortalamalardır. SMA seçilen bir zaman dilimdeki geçmiş fiyat ortalaması baz alınarak oluşturulur. Kısa bir örnek vermek gerekirse 20 günlük bir SMA grafiği istiyorsanız SMA son sadece son 20 gün olarak şekilde fiyat ortalamasını belirler.
Daha önce söylediğimiz gibi hareketli ortalama gecikmeli bir göstergedir. Seçtiğiniz zaman çizelgesi ne kadar büyük ve geniş olursa oluşacak gecikme de o kadar yüksek olur. Yatırımcılar, bir finansal varlığın piyasadaki durumunu belirlemek için sıkça bu yöntemi kullanır. Örneğin fiyat 200 günlük bir SMA’nin üstünde uzun bir süre kalırsa çoğu yatırımcı bu finansal varlığın bir boğa piyasasında olduğunu net bir şekilde kabul eder.
Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD)
MACD, iki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi göstererek bir varlığın momentumunu belirler. Yatırımcılar finansal varlığın MACD ve fiyat hareketlerinin farkı analiz ederek mevcut trendin büyüklüğü hakkında bilgi edinebilirler. Örnek vermek gerekirse ; eğer fiyat yüksek bir tepe noktası yaparken MACD ona oranla daha düşük bir tepe noktası seyrediyorsa piyasanın trendi kısa bir süre içinde değişebilir.
Moving Average Convergence Divergence MACD
Bu verilere bakarak MACD bize fiyat ivmesinin düşerken fiyatın artmayı sürdürdüğünü yani trend dönüşünün kısa zaman içerinde gerçekleşebileceğini bize anlatır. Çoğu yatırımcı RSI ile MACD’yi birlikte kullanır. Bunun sebebi ise ikisi de finansal varlığın fiyat ivmesini ölçer fakat ikisi de farklı parametreler kullanır.
Bollinger Bantları (BB)
Bolliger bantlarına bakarak bir finansal varlığın aşırı alım veya satım durumlarını tespit eder. SMA, üst bant ve alt bant şeklinde 3 banttan oluşur. Piyasadaki kırılma arttıkça veya azaldıkta bu bantlar arasında bulunan mesafelerde aynı oranda değişiklik gösterir. Fiyatlar üst banda yakın olursa, grafiği oluşturulan varlık için aşırı alım durumu da derece yakındır. Genellikler finansal varlık fiyatları bu 3 bant arasında kalır.
Fakat nadiren de olsa bazı durumlarda bantların üstüne veya altına düşebilirler. Bollinger Bantlarının bir diğer önemli konsepti tıkanıklıktır. Tüm bantların birbirine çok yakın olduğu düşük volatilite dönemini ifade eder. Gelecekteki olası oynaklığın bir göstergesi olarak kullanılabilir. Aksine, iki bant arasındaki mesafe çok uzaksa, düşük volatilite dönemleri olabilir.