Retail arbitrage, en basit tanımıyla ürünleri düşük fiyattan alıp yükseğe satmak demek…
Retail arbitrage yapmak, Amazon’daki zorlu rekabet şartlarının gösterdiği üzere ürkütücü olabilir. Gerçekten de kolay değildir ancak doğru ürünü, doğru pazarlarda satabilirseniz iyi kazanç sağlayabilirsiniz.
Bunun için retail arbitrage nedir, retail arbitrage nasıl yapılır; avantajları, riskleri, yöntemleri, izlenmesi gereken stratejileri nelerdir, retail arbitraj için nasıl ürün bulabilirsiniz; bilmeniz gereken tüm konuları genel hatlarıyla yazımızda topladık.
Retail arbitrage modelinde bilmeniz gereken terimler
Retail arbitrage’ı araştırırken birbirleri yerine kullanılan pek çok kavram ve bazı Amazon terimleri göreceksiniz, daha net anlayabilmeniz için bunları kısaca tanımlayalım:
· Arbitrage (arbitraj): Ekonomi ve finans dilinde arbitraj; iki veya daha çok market arasındaki fiyat farklarından yararlanarak ürün, para, bono, tahvil, materyal, senet satarak kazanç sağlamaktır.
· Retailing: Perakende satış demektir.
· Retail arbitrage (retail arbitraj): Türkçe’ye perakende arbitraj olarak çevrilir. Retail arbitrajcı; aynen perakendecinin yaptığı gibi, ürünü indirimli ya da daha düşük fiyattan alır ve daha yükseğe satarak kazanç sağlar. Örneğin mağaza indirimiyle bir üründen 20 adet alır, Amazon’da piyasa fiyatının (indirimsiz fiyatın) çok az altına satar. Tanımı gereği perakende satıştan farkı, ürünü üretici ya da tedarikçiden değil satıcıdan almasıdır.
Uygulamada ise, toptancı ve tedarikçilerle de anlaşmanın yollarını arar ve retail arbitrage’ın tanımını genişletir.
· Online arbitrage: Retail arbitrage’ın çevrimiçi gerçekleşen halidir. Ürün, çevrimiçi bir pazaryerinden alınıp hâlihazırda daha yüksek fiyattan listelenmiş bir başka online pazaryerinde satılır. İki pazar arasındaki satıştan elde edilen fark, online arbitrage kârıdır.
Amazon Terimleri ise şöyledir;
1. Amazon retail arbitrage: Arama motoru veya SEO dediğimizde Google’ı düşündüğümüz gibi retail arbitrage dendiğinde de ilk akla gelen platform Amazon’dur.
Retail arbitrage, Amazon’da en çok tercih edilen kazanç sağlama yollarından biridir. Amazon’un büyüklüğü nedeniyle kendi dinamiklerini oluşturmuştur diyebiliriz.
2. BuyBox: Bir satış gerçekleştiğinde, ürünün Amazon’da aynı ürünü satan satıcıların hangisinin stoğundan çıkacağını belirleyen sistemdir. Ürün fiyatı, mağazanın geçmiş başarısı gibi ölçütleri vardır.
3. Private Label (PL): Kendinize ait markanızı ve ürününüzü oluşturarak Amazon’da satmanızdır.
4. Fulfillment by Amazon (FBA): Bir diğer Amazon’dan kazanç sağlama yoludur. Amazon ürünlerinizi alır, belli bir komisyon karşılığında depolar, elleçler, her siparişte kargolamasını yapar ve gerekirse satış sonrası desteği verir. Private Label’lar çoğu zaman FBA ile satılır.
Yakın zamanda Hepsiburada da benzer bir fulfilment yöntemi geliştirmiştir.
5. Fulfillment by Merchant (FBM): Ürün stoklama ve gönderimini Amazon’un değil satıcının yapmasıdır. BuyBox avantajı FBA’ya göre oldukça düşüktür. Bunun yanında FBA ile kıyaslandığında, bazı ürünler için Amazon deposunu kullanmaktan daha kârlı olabilir.
6. Dropshipping: Stoksuz satış yöntemidir. Retail arbitrage ve FBA’ya alternatif olsa da ürün bulma ve gönderme riskleri onlara göre çok daha büyüktür.
Retail Arbitraj, Online Arbitraj ve Arbitrajın Farkı
E-ticaret dilinde hepsi aynı anlamda kullanılmaya başlanmıştır.
Yukarıdaki tanımlarda da belirtmiştik ancak şöyle yineleyelim:
Arbitraj, ürün ve evrakların farklı pazarlardaki fiyat farkından yararlanarak kazanç sağlamak; online arbitrage, ürünün Amazon, Hepsiburada gibi bir pazardan alınıp farklı bir online pazaryerinde üzerine kâr ekleyerek satılmasıdır. Retail arbitrage ise, Amazon’un da etkisiyle; hem günümüzde en çok uygulandığı alan o olduğu için online arbitrajın yerine kullanılır, hem de perakende mağaza/toptancı/tedarikçiden alınan ürünlerin daha yüksek fiyatla farklı bir pazarda satılmasıdır.
Neden fiyat farkı vardır?
Aynı ülke için ve ülkelerarası kısaca bakalım:
* Fiyatlar pazarın kendi iç dinamiğiyle belirlenir. Bir ülkede aynı ürünü satan farklı satıcılar kendi beklentileri ve rekabet koşullarına göre fiyatları değiştirir.
* Diğer taraftan; ülkelerarası çeşitli ticaret anlaşmaları, satıldığı ülkedeki arz/talep ve de alıcı ülkelerin, markalar tarafından zengin ülkeler ve zengin olmayan ülkeler şeklinde ayrılmasıyla fiyatlar farklılaşır.
Bu yüzden ABD ile Türkiye’ye ya da Türkiye ile Avrupa ülkelerine baktığınızda çift taraflı büyük farklar, yani arbitraj fırsatları görebilirsiniz. Türkiye içinde de sürekli takiple bir pazaryerinden alıp diğerinde satabileceğiniz retail arbitrage ürünleri kovalayabilirsiniz.
Retail arbitrage yasal mıdır?
Fiyatlar değişebilir; dolayısıyla retail arbitrage, tamamen yasaldır.
Önemli olan, farktan doğan fırsatı e-ticaret imkânlarıyla yakalamanızdır.
Retail Arbitrage Nasıl Yapılır?
Pek çok farklı market arasında uygulanabilir, Türkiye’de sağlıklı şekilde takip edilebilir ve uygulanabilir alanları ise şöyle sıralayabiliriz:
· Türkiye online pazaryerleri <–> Amazon ABD (çift taraflı yapılabilir)
· Türkiye online pazaryerleri <–> Amazon Avrupa (çift taraflı yapılabilir)
· Türkiye içi online pazaryerleri
Türkiye & Amazon ABD/Avrupa Arasında Arbitraj
Bir ürünün, Türkiye ve Amazon ABD/Avrupa ülkeleri arasındaki gerçek zamanlı fiyat farkları bulunur. Ucuz ülkeden pahalı olana satmak için rekabet koşulları ve getirisi uygun mu bakılır. Ürünün komisyon, kargo, KDV, varsa pazaryerinin diğer giderleri gibi tüm masrafları çıkarılarak arbitraj kazancı hesaplanır.
Türkiye İçi Online Pazaryerlerinde Arbitraj
Aynı ürünün; N11, Hepsiburada, Gittigidiyor, Trendyol gibi Türkiye online pazaryerlerindeki fiyat farklarından yararlanılır. Karar vermeden önce platformlar arası kâr oranı hesaplanmalıdır.
Ürün bulmak için Nesatılır Retail Arbitrage Bulucu’yu, platformlar arası kârı görebilmek içinse komisyon hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.
Retail Arbitrage’ın Avantajları
1. Az sermayeyle, hızlıca satışa başlayabilirsiniz
2. Başlangıç riski düşüktür. Bulduğunuz ürünü; arbitraj kazancı, yeni pazardaki satış durumu vesaireye göre azar azar temin edip, satmaya başlayıp duruma göre miktarı artırabilirsiniz
3. Ürünü hazır aldığınız için Private Label’da olduğu gibi marka oluşturma ve ürün geliştirme süreçleriyle ilgilenmezsiniz
4. Amazon, eBAY ya da N11, Hepsiburada, Trendyol, ePTTAVM vb. pazaryerlerinde zaten listelenmiş olan ürünü satarsınız
5. Ürün seçimini doğru yaptıysanız hâlihazırda satan ürünün pazarına girmiş olursunuz
6. Ürün reklamını siz değil üretici ya da ana dağıtımcı yapacaktır
7. Amazon’u tanır; FBA, FBM, PL’de neler yapabileceğinizi öğrenirsiniz
8. Sürdürülebilirliği zor olduğu için Private Label’a geçiş aşaması olarak kullanılabilirsiniz
9. Hata yapmayı, onları düzeltmeyi, müşterilerle iletişim kurmayı, pazarda rekabet etmeyi, Buybox’ta nasıl yukarılara çıkabileceğinizi öğrenirsiniz
10. Ürün satmazsa, gerekli şartları sağladığınız takdirde aldığınız yere iade edebilirsiniz
Retail Arbitrage’ın Riskleri ve Dezavantajları
1. Kârlılık oranı PL’ye göre düşüktür
2. Her daim uygun fiyatlı ürün kovalaması yapmanız gerekir
3. Sizden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı gelen iadeler mağaza puanınızı düşebilir (hatalı ürün gibi)
4. Sizin gibi başka satıcılar da aynı pazara girebilir
5. Kontrol ve sürdürülebilirlik, marka ve pazaryeri politikalarına bağlıdır. Marka, fiyatı bir anda düşürebilir, pazarlama faaliyetlerini azaltabilir, yeni ürün lansmanı yapabilir ya da siz rakiplerin dalgalı fiyatlarıyla rekabet edemeyebilir, buybox’ta aşağılara çekilebilirsiniz
6. Özellikle Amazon’da bazı markalar, dışarı satışa kapalı (“brand gated”) olabilir. Satış iznini almak için uğraşmanız gerekecektir.
Retail Arbitrage Yapmak İçin Ürün Bulma
· Baktığınız ürünlerde hiçbir masrafı atlamadan arbitraj kazancınızı hesaplayın
· Tek bir platforma bağlı kalmayın
· Toptancılara ulaşın
· Ürün gamını yayarak riski azaltın
· Nadiren indirime giren ürünleri kovalayın
· Sezon sonu ve tek kalan ürün indirimlerini izleyin
· Kargo ve depolama maliyetlerini düşürmek için desisi düşük ürünlere bakın
· Ürünü daha ucuza satan mağazanın tedarikçisine ulaşabiliyor musunuz araştırın
· Bulduğunuz ürünlerin aynı olduğundan, barkodlarının tuttuğundan, barkodun yanlış girilmediğinden emin olun
· Fiyat farkı ve kazancı iyi olsa da ürünün satış grafiğine bakın, o pazarda zaten trafiği olan bir ürün olduğundan emin olun
· Arbitraj kazancını yaratan fark anlık mı oluşmuş, ürünün satmak istediğiniz pazardaki fiyat seyri nedir kontrol edin
· Rekabet edip edemeyeceğinizi görmek için yeni pazardaki satıcılara, fiyat ve buybox göstergelerine bakın
· Türkiye’de döviz çok hızlı arttığı için zamanlamayı iyi planladığınızdan ve kârlılık hesabınızın doğruluğundan emin olun
TRENDYOL'DAN AL, AMAZON'DA SAT - Online Arbitrage ile İnternetten Para Kazanmak
Nesatılır.com’un Retail Arbitrage Bulucu özelliğiyle; hem Türkiye içi pazaryerlerinde hem de Amazon Amerika, Britanya, Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya’daki arbitraj fırsatlarını anlık olarak yakalayabilirsiniz!
Son düzenleme: