Arama motorları algoritmalarını anlamak ve buna bağlı olarak internet sitelerinin sıralamalarında iyileştirmeler yapmak üzerine kendini geliştirmiş kişilere SEO Uzmanı denilmektedir. Bir SEO uzmanı tarafından uygulanacak çalışmaları anlayabilmek için öncelikle SEO kelimesinin tam olarak ne anlam ifade ettiğini doğru bir şekilde anlayabilmek gerekmektedir.
Başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde en fazla tercih edilen arama motoru kuşkusuz Google’dır. Google internet üzerinde aktif olarak yayın yapan milyonlarca internet sitesi ve bu internet siteleri içerisinde yer alan milyarlarca sayfayı bir sıralamaya koymak için geliştirmiş olduğu özel bir algoritmaya sahiptir. Bu algoritma belirli standartlar ve şartlar altında oluşturulmaktadır. İnsan davranışlarını en iyi şekilde anlamak üzerine kurulmuş olan bu algoritmalar, kullanıcılara doğru içeriği ulaştırmak için her geçen gün geliştirilmektedir.
SEO, kelime anlamı olarak “Search Engine Optimization” yani “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamını taşımaktadır. SEO çalışmaları, çevrimiçi olarak yayın gerçekleştiren internet sitelerinin sahip olduğu içerikler ile arama motorunda üst sıralara yerleşmesi için uygulanan bazı işlemleri tarif etmektedir.
Bazı standartlara uyularak geliştirilen sayfalar, arama motoru üzerinde zaman içerisinde yükselecek ve kullanıcılara aradıkları verileri sunuyor ise bu yükselişi kalıcı olacaktır.
Peki, SEO Uzmanı Neler Yapar?
Türkiye ve dünya genelinde SEO alanında kendini geliştirmiş yüzlerce kişi ve kurumla karşılaşmanız mümkündür. SEO Uzmanı, kişi ve kurumların sahip olduğu internet sitelerinin Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları üzerinde belirli anahtar kelimeler üzerinde ilk sıralara yerleşerek ziyaretçinin büyük bir çoğunluğunu ilgili internet sitesinin almasını sağlar. Bir SEO Uzmanı tarafından sağlanan başlıca hizmetler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Sektör ve Rakip Analizleri gerçekleştirmek,
- Doğru anahtar kelimelerinin belirlenmesi ve buna uygun bir plan çizilmesi,
- İç ve Dış link inşasının gerçekleştirilmesi,
- İlgili internet sitesinin sahip olduğu içeriğin sürekli olarak geliştirilmesi,