Bugün sizlere SEO’ya çok fazla katkısı olan Site Hızı konusuna değineceğiz. Site hızı her zaman gündemde olan bir konudur. Eğer siteniz hızlı olursa hem kullanıcı yorumu tarafından artı puan kazanırsınız hem de Google sitenizi daha kolay ve hızlı index'ler tabii bu da SEO için en önemli etkenlerdendir. Bu yüzden sizlere en iyi bir şekilde WordPress Site Hızlandırma nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.
WordPress Site Hızlandırma!
1) Resim Optimizasyonu.
Resim Optimizasyonu, site hızlandırma teknikleri konusunda önemli bir yere sahiptir. Çünkü sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayfalarınızdaki resimleri yüklemek zorundadır. Yoksa başka türlü resim görüntülenemez. Resim boyutları 100 kb (kilobayt) civarlarında olabileceği gibi 5 mb (megabayt) civarlarında da olabilir. Bu yüzden sayfadaki kb miktarını düşürmek için gerekli olan bir işlemdir. Kesinlikle tüm sitelerinizde uygulamalısınız.
Tabii her şeyin bir kolay yolu olduğu gibi Resim Optimizasyonu yapmak içinde kolay yollar var. Kolay kullanımına ve kolay paneli ile benim tercih ettiğim WordPress eklentisi WP Smush’tur. Bence en iyi WordPress Site Hızlandırma eklentilerindendir. Aynı zamanda ücretli versiyonunu satın alarak 2 kat küçültme sağlayabilirsiniz.
Ama diyorsanız ben işimi eklentiye bırakmam kendim manuel bir şekilde küçültürüm diye Google’a “image compress” yazarak ilk çıkan sayfalarda resimlerinizi küçültebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken konu ise 1 resim miktarının 100 kb boyutunu geçmemelidir. Aksi takdirde sitenizde resim miktarı arttıkça sitenizde yavaşlamalar başlayacaktır.
2) CSS ve Javascript Optimizasyonu.
CSS ve Javascript sıkıştırma dikkat etmeniz gereken önemli konulardandır. Ben bir eklenti ile CSS veya Javascript sıkıştırma yapmanızı tavsiye etmiyorum. Kod kaymaları wordpress uyumluluk sorunları gibi birçok sıkıntı çıkarabilir.
Javascript sıkıştırırken tüm yorum metinleri ve boşlukları kaldırmalısınız. Zaten Google’da “JS Compress” arama yaptığınızda ilk sıralarda çıkan sitelerden gönül rahatlığı ile sıkıştırma işleminizi yapabilirsiniz. Ama sıkıştırma işlemine başlamadan önce temanızı yedeklemenizi tavsiye ediyorum. Bir sıkıntı olsa geri dönüşü olmayabilir.
CSS sıkıştırabilirsiniz fakat daha kullanışlı bir yöntem mevcut. Mesela CSS kodu kullanmak istediğiniz bir yere “style” tagı açıp istediğiniz kodları yazabilirsiniz. Hem böylece bilgisayar farklı bir dosyadan CSS kodlarını çekmek yerine direkt kodu görüp okumuş olacaktır. Böylece site hızınızda muazzam bir artış gerçekleşecektir.
3) Cache Eklentisi Kullanmak!
Cache eklentisi kullanmak WordPress sitenizde yapabileceğiniz en yararlı şeylerden olabilir. Cache eklentisinin çalışma mantığı sitenizi 1 kere önbelleğe kaydeder. Daha sonraki site girişlerde tekrar dosya indirmek zorunda kalmaz önbellekten okur böylece site hızı önemli bir miktarda artmış olacaktır.
Sizlere tavsiyem “Hummingbrid Page Speed Optimization” eklentisidir. Bence cache eklentileri arasında en iyilerindendir. Site hızınıza çok katkı sağlamaktadır.
4) Site Hızı Yüksek Bir Tema Seçimi!
Eğer önceki işlemleri yaptınız ve hâlâ sitenizin hızında yükselme yoksa temanızın hızında sorun olabilir. Böyle sorunla ile karşılaşmamak için tema almadan önce hızlarını kontrol etmelisiniz. Benim sizlere önerdiğim tema MyThemesShop’un “Best” temasıdır. Sitenizde bu temayı kullanarak site hızında artış sağlayabilirsiniz.
Aynı zamanda hızlı bir tema seçimi Wordpress Site Hızlandırma konusunda en önemli yöntemdir.
5) Doğru Hosting Firması Tercihi!
Doğru hosting firması tercihi ve serverlerin konumu sitenize gelen ziyaretçileri büyük miktarda etkilemektedir. Eğer Türkiye lokasyonlu bir hosting alırsanız sitenizin hızına katkı sağlayacaktır.
Özellikle güvenlik ve hız bakımından tercih ettiğim bir hosting firması mevcuttur. Netsihirbazı firması hem günün çoğunda online müşteri temsilcisi hem 3 günde bir yedek alması ile tercih ettiğim bir firmadır.
Site Hızı Nasıl Ölçülür?
Site hızı ölçmek için birkaç tavsiye ettiğim yöntem vardır. Bunlar Yandex ve Google arama motorlarının sayfa hız testleridir. Linklerini aşağıda bulabilirsiniz.
PageSpeed Insights – Google Developers
GTmetrix | Web site Speed and Performance Optimization
WordPress Site Hızlandırma konusunda hâlâ aklınıza takılan bir kısım var ise yorumlarda belirtirseniz içeriği güncelleriz.