Yerel SEO Nasıl Yapılır? | Uzman Webmaster Forumu ve Freelancer Platformu
Neler yeni

Aramıza Katıl Türkiye'nin Uzman Webmaster Forumu ve Freelancer Platformu

Bilgi alışverişi, keşfedilecek yüzlerce şey, öneriler, şikayetler ve güvenilir ticaretin yeni dünyasına hoş geldin.İçerikleri detaylı bir şekilde görüntülemek, forumda paylaşımlarda bulunmak ve yardımlaşmak gibi davranışları gerçekleştirebilmek için kayıt olmalı veya giriş yapmalısın.

Alışverişe Başlayın!

Genel alışveriş kategorimizde istediğiniz ürünü satabilirsiniz veya alış yapabilirsiniz

Neler Yeni

Paylaşılan yeni konu ve mesajları görüntülemek için tıklayın

İletişime Geçin!

Yetkililerimiz ile forumumuz hakkında iletişime geçmek isterseniz buraya tıklayın

  • Paylaşmak Güzeldir Paylaşılmayan Bilginin Hiç 1 Değeri Yok.

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

akaynar Çevrimdışı

akaynar

Onaylı kullanıcı
Onaylı kullanıcı
Kullanıcı
10 Nis 2021
16
5
5
44
Ankara
Yerel SEO Nasıl Yapılır?

Yerel SEO; arama motorlarında bölgesel anlamda yapılan listelemeler için belirli anahtar kelimelerde zirvede yer almanızı sağlayan çalışmalar bütünüdür. Google’ın çalışma prensibi kullanıcılara en yararlı sonuçları vermek için yerel arama sonuçlarını listeleme üzerinedir.

Bir konuda hizmet almak isteyen kullanıcılar, Google arama motorunda arama yaptıklarında öncelikle kendi bölgelerine yakın olan işletmeleri görürler. Bu sebeple yerel SEO ve site içi SEO ayarlarınızı doğru yaptığınızdan emin olmanız gerekir.

Yerel SEO çalışmalarının faydalarının anlaşılmaya başlamasıyla birlikte küçük ölçekli işletmeler de arama motorları sayesinde büyük rakipleriyle rekabet edebilir hale geldi. Buna sebeple hizmet verdiğiniz bölgede yerel SEO çalışması yapmaya karar verdiğiniz andan itibaren rakiplerinizin %65’inin önüne geçebilirsiniz.

Ayrıca makale içerisinde sizi bekleyen 2 süprizimiz olacak, yerel SEO rehberi makalemizi okumaya devam edin.

  • İçindekiler
  • Yerel SEO Neden Gereklidir?
  • Yerel SEO Nasıl Yapılır?
  • 1- Konuma Dayalı Başlık Etiketleri
  • 2- Kullanıcı Dostu URL Düzenlemeleri
  • 3- Yerel Odaklı Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi
  • 4- Kullanıcıya Dönük İçerik Oluşturma
  • 5- Görsel Optimizasyon Çalışmaları
  • 6- Sesli Arama Optimizasyonu
  • 7- Dahili Bağlantı Optimizasyonu
  • 8- NAP Düzenlemesi Yapılması
  • 9- Mobil Optimizasyon Çalışmaları
  • 10- Yerel Kaynaklardan Yararlanma
  • 11- Sosyal Medya Yönetimi
  • 12- Google My Business Kaydının Yapılması
  • 13- Google, Yandex ve Apple Harita Kaydı
  • 14- Yorum Etkileşimi Çalışmaları
  • 15- Doğru Backlink Kanalları Oluşturma

Yerel SEO Neden Gereklidir?
Yerel SEO çalışmaları Türkiye’de henüz çok genç bir çalışma alanıdır. Ülkemizde bölgesel olarak optimizasyon desteğine başvuran firma sayısı her geçen gün artıyor. Yerel SEO’nun neden gerekli olduğunu uzun uzun anlatmak yerine, bu gerekliliği sizlere rakamlarla özetleyelim;

  • Türkiye’de bilgisayardan internet erişimi olan kişilerin %95’i yerel aramalar yaparak istediği ürün ya da hizmete ulaşıyor.
  • Google’da yapılan aramaların %52’si yerel arama olarak gerçekleşiyor.
  • Yerel olarak bir ürün ya da hizmet arayan kişilerin %70’i yerel işletmeleri bulmak için arama motorlarını tercih ediyor.
  • Yerel arama deneyimi yaşayan mobil cihaz sahiplerinin %75’i bir firmanın adres ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerine arama motorları vasıtasıyla ulaşıyor.
  • Mobil aramalarda yerel deneyimlerin %82’si ürün ya da hizmetin satın alınmasıyla sonuçlanıyor.
  • Yerel SEO çalışmaları çok düşük bütçelerle gerçekleştirilebiliyor ve diğer SEO çalışmalarına göre çok daha kısa sürede sonuç veriyor.
  • Yukarıda belirttiğimiz tüm istatistikler ister küçük ister büyük ölçekli bir firma olun, yerel SEO çalışmalarına neden yatırım yapmanız gerektiğini ortaya koyuyor. Yerel olarak yapılan optimizasyon çalışmaları görünenin aksine çok detaylı bir prosedürdür.

Yerel SEO nasıl yapılır?
Yerel SEO; profesyonel bir ekip tarafından bölgesel hedeflemelerle bir bütün halinde yürütülen birden fazla çalışmayı kapsamaktadır. Yerel SEO’da da site içi SEO çalışmaları gibi hedef kitle analizi, anahtar kelime analizi gibi çalışmalar yapılır. Ancak bu çalışmaların özelinde attığımız adımları sıralayalım;

1- Konuma Dayalı Başlık Etiketleri
Başlık etiketleri arama motoru botları ve kullanıcılara sayfanızı anlatan HTML unsurudur. Başlık etiketinden konum bilgisine de yer vererek Google botlarının sizi fark etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece konum odaklı aramalarda yakınınızdaki insanlara görünür olabilirsiniz. Konum odaklı anahtar kelime gruplarıyla firmanızı görünür hale getirerek yerel aramalarda öne çıkabilirsiniz.

2- Kullanıcı Dostu URL Düzenlemeleri
URL yapınız da SEO çalışmalarında etkilidir. Web sayfalarınızın URL’leri kısa, etkili ve ana anahtar kelimelerinizi barındıran yapıda olmalıdır. Ayrıca local SEO için URL’lerinizde yerel ifadelere yer vermelisiniz. Kullanıcı dostu URL düzenlemesi yaparak daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.

3- Yerel Odaklı Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi
SEO çalışmaları anahtar kelimeler üzerine kurulur. Yerel SEO çalışmasında anahtar kelime analizleri daha farklı olur. Local SEO çalışmaları için coğrafi odaklı anahtar kelimeler belirlenmelidir. Doğru anahtar kelimelerle çevrenizdeki insanların aramalarında ilk sıralara çıkabilirsiniz. Hedef kitle analizleri yaparak belirlediğiniz anahtar kelimelere bölgesel unsurlar da ekleyerek içeriklerinizi buna göre oluşturmalısınız. Yerel odaklı anahtar kelimeleri belirlerken uzun kuyruklu anahtar kelime gruplarına odaklanmak da daha etkili olur.

Anahtar kelime seçiminde yardıma ihtiyacınız olursa aşağıdaki makaleyi incelemenizi tavsiye ederiz.

4- Kullanıcıya Dönük İçerik Oluşturma
Arama motorlarının sıralamasında 200’den fazla kriter vardır. Ancak arama motorlarında temel amaç kullanıcı deneyiminin arttırılması ve kullanıcılara en etkili deneyimin yaşatılmasıdır. Yerel SEO çalışmalarınızda içerik üretirken arama motorlarını yönlendirecek içerikler oluşturmak en büyük yanlışlardan biridir. İçerik oluştururken kullanıcıya dönük yazılar ortaya çıkartmanız gerekiyor. Hedef kitlenizin sorunlarına çözüm bulacak içerikler oluşturmanız gerekiyor. Bunun için de profesyonel metin yazarlarından destek almanız gerekebilir.

5- Görsel Optimizasyon Çalışmaları
Web sitenizin görsel arama sonuçlarında çıkması da yerel SEO optimizasyonunu destekler. Görsellerinize bölgesel odaklı alt metin ve açıklamalar ekleyerek doğru etiketlerle görsel arama sonuçlarında da üst sıralara çıkabilirsiniz. Ancak web sitenize yüklediğiniz büyük görseller site hızını düşürebilir. Bunun önüne geçmek için görsellerinizi optimize ederek sitenizin hızını yavaşlatmasını engelleyebilirsiniz. Optimizasyon yaparken görsel kalitesini bozmamaya özen gösterilmelidir.

Görsel optimizasyonu için lazy load ve tarayıcı önbellekleme özelliklerinden yararlanmalısınız. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz.

6- Sesli Arama Optimizasyonu
Siri ve Alexa gibi sesli arama teknolojileri kullanıcı deneyimini geliştirmek adına çalışıyorlar. Arama motorları da sesli arama sonuçlarına verdiği önemi her geçen gün arttırıyor. Yerel aramalarda ön sıralara çıkmak için doğru anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Uzun kuyruklu ve soru tabanlı ifadeler sesli aramalarda ön sıralara çıkmanızı sağlar. Sesli aramalarda doğal dil kullanımına yönelik anahtar kelime analizi yapmalısınız. Web sitenize canlı sohbet bölümü ekleyerek de sohbet botlarıyla müşterilerinize yardımcı olabilirsiniz.

7- Dahili Bağlantı Optimizasyonu
Web sitenizde ziyaretçiler için belli bir düzen olmalıdır. Ziyaretçileriniz her zaman sayfalarınızda hedeflediğiniz bir hiyerarşi sistemi görmelidir. Harekete geçemeye yönelik ifadelerle ziyaretçilerin aksiyon almalarını sağlamalısınız. İletişim formu, tıklanabilir telefon numarası ya da haritalar gibi yöntemlerle hiyerarşik bir sayfa düzeni oluşturabilirsiniz.

Web sitenizde bulunan linkler arasında dahili bağlantılar oluşturmak arama motorlarının dikkatini çeker ve ziyaretçilerin web sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlar. Bir kitle web sitenizde daha uzun süre vakit geçiriyorsa arama motorlarının olumlu değerlendirmesi olacaktır. Ziyaretçilerinize güven verme ve sitenizin arama motoru performansını arttırmada etkilidir.

Dahili bağlantı kurma ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz.

8- NAP Düzenlemesi Yapılması
NAP (Name, Address, Phone); İsim, adres ve telefon numaralarının kısaltılmasıdır. NAP, web sitenizde bulunan tüm iletişim detaylarıdır. Google, kullanıcıları için doğru bilgilere değer verdiğinden web sitenizi optimize ederken, verdiğiniz bilgilerin doğru ve tutarlı olması gerekir. Web sitenize gelen kullanıcılar ve arama motoru botlarının size ulaşabilmesi için NAP düzenlemelerini yapmalısınız. Arama motorları iletişim bilgilerinize göre konumunuzu belirler ve insanlara ulaşmanızı sağlar. Eğer web sitenizde WordPress alt yapısı kullanıyorsanız, Yoast SEO, Rank Math SEO ve All in One SEO eklentileriyle NAP ayarlarınızı kolayca yapabilirsiniz.

Yerel arama yapan kullanıcılar yakındaki işletmelere ulaştıktan sonra iletişime geçmek isteyecektir. Bunun için web sitenizde iletişim bilgilerinizi görünür şekilde vermelisiniz. Firma ismi, açık adresi, konum bilgisi ve telefon numarası gibi tüm detaylara kullanıcılar kolayca erişebilmelidir. Bu sayede size ulaşan kişilerin ürün ve hizmetlerinizden yararlanma ihtimali artar. Arama motorlarının da iletişim bilgilerinize kolay ulaşmasına yönelik optimizasyon yapın. Böylece ziyaretçiler de arama motorlarından iletişim bilgilerinize ulaşabilir.

9- Mobil Optimizasyon Çalışmaları
Mobil uyumluluk web siteniz için çok önemli bir özelliktir. Arama motorları mobil uyumu olan siteleri ön plana çıkarır. Web sitenizin arama motoru sonuçlarında öne çıkması ve daha fazla kişiye ulaşması için mobil uyumlu, responsive tasarım bir tema seçmelisiniz. Böylece tüm sayfalarınız ve içerikleriniz akıllı cihazlardan da sorunsuz olarak görüntülenebilir.

10- Yerel Kaynaklardan Yararlanma
İnternet ortamında web siteniz dışında yerel kaynaklardan da yararlanabilirsiniz. Bölgenizde hizmet veren yerel rehberleri kullanarak markanızı daha görünür hale getirebilirsiniz. Yerel kaynakları kullanmak önemli bir site dışı SEO taktiğidir. Yerel anlamda güçlü linkler sağlayarak daha ulaşılabilir olmanın yanında arama motoru sonuç sayfalarında konumunuzu yükseltebilirsiniz.

Reklam ve tanıtım yönetimi yerel SEO çalışmalarında da çok etkilidir. Web sitenizin arama motoru performansını arttırmak için Google, sosyal medya ya da diğer alanlarda reklam ve tanıtım çalışmaları yürütebilirsiniz. Düşük maliyetlerle bölgesel optimizasyon için reklam ve tanıtım çalışmaları yapabilir, böylece web siteniz için doğal trafik çekebilirsiniz.

Optimizasyon verimini arttırmak için blog sayfaları, Facebook grupları, Instagram gönderileri ve Youtube kanalları üzerinden bölgesel kaynaklar oluşturulabilir. Web sitenizin blog bölümünü de verimli kullanırsanız bölgesel SEO çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz. Ayrıca ürün ve hizmetlerinizi bu bölümden tanıtabilirsiniz. Local SEO çalışmaları sizi kısa süre içinde zirveye ulaştırsa da düzenli bir içerik paylaşım takvimi oluşturarak yerinizi korumanız gerekiyor.

Makalenin başında size 2 süprizden bahsetmiştik. İşte ilk süprizimiz;

11- Sosyal Medya Yönetimi
Local SEO çalışmalarının arttırılması için sosyal medya hesaplarınızdan yararlanmalısınız. Sosyal medya uygulamaları üzerinden hedef kitlenize ulaşabilir ve buradan etkileşim kurabilir, daha sonra web sitenize yönlendirilebilirsiniz. Böylece hem takipçilerinizi arttırabilir hem de arama motoru performansınız için daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. Özel kampanyalar ve kaliteli sosyal medya içerikleriyle web sitenize link vererek bölgesel optimizasyon çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz.

Eğer işletmeniz için sosyal medya hesapları oluşturmadıysanız aşağıdaki popüler sosyal medya uygulamalarını inceleyebilirsiniz.


12- Google My Business Kaydının Yapılması
Google My Business, diğer bir adıyla Google Benim İşletmem, Google’ın yerel olarak hizmet veren küçük işletmeler için geliştirdiği etkili bir araçtır. Bu servis sayesinde Google üzerinden kullanıcılar işletmeniz hakkında detaylı bilgilere ulaşır. Her işletme bölgesel görünürlük için Google My Business kaydını tamamlamalıdır. Ancak bunun için kategori seçimi, iletişim sayfalarının oluşturulması, eksiksiz ve doğru bilgiler girilmesi önemlidir. Google My Business kaydını nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

Google Benim İşletmem profilinizde iletişim bilgileriniz ve web site bilginiz daha görünür olmanızı sağlar. Ayrıca işletmenize ait dış ve iç mekan görsellerini de profesyonel şekilde çekerek yüklediğinizde daha kurumsal bir görünüm çizebilirsiniz. Görsel optimizasyonuyla birlikte müşteri yorumları üzerinden etkileşim kurarak müşteri bağlılığını arttırabilir ve daha görünür hale gelebilirsiniz.

Google Benim İşletmem

Google’da arama yapan bir kişi bölgesel ibare kullanarak arama yaptığında, en üstte bazı arama sonuçları bulunur. Google Snack Pack, kullanıcıya en yakın, arama sorgusuyla en alakalı 3 yerel işletme girişini görüntüler. Google Snack Pack optimizasyonu yaparak yerel görünürlüğünüzü üst sıralara çıkarabilirsiniz. Yerel arama sonuçlarında Google’daki tıklamaların %33’ü Snack Pack üzerinden geliyor. Bu sebeple Google My Business ayarlarınızı eksiksiz yaptığınızdan emin olun.

13- Google, Yandex ve Apple Harita Kaydı
Yerel arama için en etkili araçların başında Google Haritalar, Yandex Navigasyon ve Iphone kullanıcıları için Apple Haritalar uygulamaları geliyor. İnsanlar yaşadıkları yakın çevrede bir işletmeye ulaşabilmek adına navigasyon uygulamalarını tercih ediyor. Google, Yandex ve Apple haritalara kaydınızı yaparak Yerel SEO çalışmalarınız dışında fiziksel olarak daha ulaşılır hale gelebilirsiniz. Bir yere gitmek isteyen insanların %75’i Google ya da Yandex servislerini tercih ediyor.

Haritalara işletme kayıtlarınızı henüz eklemediyseniz, aşağıdaki makaleleri inceleyerek kolayca yapabilirsiniz.

14- Yorum Etkileşimi Çalışmaları
Web sitelerinde yorum bölümleri arama motorlarının etkileşim olarak algıladığı alanlardır. Bu yüzden web sitenizde ürün ve hizmetlerinizle ilgili yapılan yorumlarda etkileşimi sağlamalısınız. Yorum etkileşimi çalışmaları sayesinde eski müşterilerinizden dönüşüm alabildiğiniz gibi yeni müşterilerinize de güven oluşturabilirsiniz. Bir kişi kötü deneyim yaşadığında markaya geri bildirim sunmak ister. Bunun için yorum üzerinden iletişim kurar. Yeni bir ürün almak isteyen kullanıcılar öncelikle yorumları okur. Web sitenizin yorum bölümünde kullanıcılara değer vererek onlarla etkileşim kurarak SEO açısından da kaliteli içerikler elde edebilirsiniz.

15- Doğru Backlink Kanalları Oluşturma
Web sitenizin dışında yapılan ve web sitenize yönlendirilen bağlantılara backlink denir. Arama motorlarında üst sıralara çıkabilmeniz için farklı kaynaklardan güçlü referanslar almalısınız. Yerel SEO çalışmalarında backlink çalışmalarında daha farklı bir anlayış söz konusudur. Web siteniz için sizinle aynı sektörde web sitelerinin tanıtımını yapan rehber web sitelerinden link alabilirsiniz.

Aşağıdaki backlink listesini inceleyerek nofollow ve dofollow kaliteli backlinklere sahip olabilirsiniz.

Oluşturduğunuz bağlantılar doğal ve kaliteli olmalıdır. Blog siteleri, rehber siteleri gibi kanallardan, zamana yayarak backlink alabilirsiniz. Backlink çalışmalarıyla daha görünür hale gelebilirsiniz.

Ayrıca makalemizin başında bahsettiğimiz 2. süprizi de açıklıyoruz;

15 adımda yerel SEO makalemizin sonuna geldik. Umarız bu rehber sizin için yararlı olmuştur. Eğer aklınıza takılan bir şey varsa yorum yaparak Forumdaşlardan Yardım Alabilirsiniz.


Kaynak: Kukumav.net
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst